
  

 

     

  

         

  

 

       

    

      

    

      

    

   

     

    

SWH NY COVID-19 Telehealth Provider Q&A
 

Question Answer 

What is telehealth? The traditional CMS definition of telehealth is: 

“/the transmission  of a patient's medical  information  from  an  originating  site 

to  the physician  or practitioner at  the distant  site.  The physician  or practitioner 

at  the distant  site can  review  the medical  case without  the patient  being  

present.  An  asynchronous telecommunications system  in  single media format  

does not  include telephone calls,  images transmitted via facsimile machines 

and  text  messages without  visualization  of the patient.   

For more information,  visit  42  CFR 410.78  at:  

https://www.law.cornell.edu/cfr/text/42/410.78.   

The  traditional  Federal  Medicaid  definition  of tel emedicine  is:   

“permitting  two-way,  real  time interactive communication  between the 

patient,  and  the physician  or practitioner at  the distant  site.  This electronic  

communication  means the use of interactive telecommunications equipment  

that  includes,  at  a minimum,  audio  and  video  equipment.  

Telemedicine is viewed as a cost-effective alternative to  the more traditional  

face-to-face way  of providing  medical  care (e.g.,  face-to-face consultations  or 

examinations between provider and  patient) that  states can  choose to  cover 

under Medicaid.  This definition  is modeled on  Medicare's definition  of 

telehealth  services (42  CFR 410.78). N ote that  the federal  Medicaid  statute 

does not  recognize telemedicine as a distinct  service.”   

For more information,  visit:  

https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/telemedicine/index.html.  

What has changed for 

telehealth? 

During the state of emergency for COVID-19, electronic information and 

communication technologies include telephonic or video modalities (including 

technology commonly available on smart phones and other devices) when 

medically appropriate to deliver health care services for the assessment, 

diagnosis, consultation, treatment, care management and self-management of 

a patient and if all other requirements for a covered health care service are 

met. 

For more information,  visit:  

  DFS Circular Letter on telehealth coverage 

  DFS Q&A on telehealth coverage 

MLTC_2021_18508
 

https://www.law.cornell.edu/cfr/text/42/410.78
https://www.medicaid.gov/medicaid/benefits/telemedicine/index.html
https://www.dfs.ny.gov/industry_guidance/circular_letters/cl2020_06
https://www.dfs.ny.gov/industry_guidance/coronavirus/telehealth_ins_prov_info


    

      
 

      

      
   

  

      

   

  

 

    

     

 

           

       

       

    

  

 

   

 

    

           

       

       

      

     

    

   
 

       
   

      

       

     
      

 
    

  

   

   

 

    

        

       

      

    

  

   
 

       
   

  DOH Comprehensive Telehealth guidance for Medicaid 
providers 

  Teleconference waiver update I (issued March 13, 2020) 

  Teleconference waiver update II (issued March 18, 2020) 
Where can I find updated 

provider communications 

regarding COVID-19? 

Visit the provider section of our website at www.seniorwholehealth.com. 

When do the special 

telehealth exceptions and 

measures outlined in this 

document take effect and 

how long will they remain in 

effect? 

They became effective March 15, 2020, and we plan to keep them in place 

while the federal emergency is in effect or until state guidance changes. We 

will share any updates via email blast and our website. 

Can I conduct outpatient 

sessions with SWH 

members virtually/via 

computer using a HIPAA-

compliant platform? 

How should I bill this? 

Yes, we encourage you to use telehealth and strongly suggest that you use a 

HIPAA-compliant telehealth platform (real-time, interactive audio and video). 

However, considering the COVID-19 crisis and member access issues, you may 

have to utilize other methods such as FaceTime or Skype in order to ensure 

the member gets the help they need (see question directly below for guidance 

on NON-HIPAA-compliant methods). 

Medicare  coverage:   

  CMS will pay clinicians to provide telehealth services for Medicare 
beneficiaries across the country. 

  Telehealth services for common office visits, mental health counseling, and 
preventive health screenings will be covered. 

  Telehealth services can be conducted from the beneficiaries’ home. 
  Telehealth methods include phone, video chat, and online patient portals. 

  Doctors, nurse practitioners, clinical psychologists and licensed clinical 
social workers will be able to offer telehealth to Medicare beneficiaries. 

Can I conduct outpatient 

sessions with SWH 

members via telephone or a 

non-HIPAA-compliant 

method (e.g., Skype or 

FaceTime)? 

How should I bill this? 

We strongly suggest that you use a HIPAA-compliant telehealth platform, 

which includes both audio and video. (See below for further instruction on 

telehealth platforms.) However, if this is impossible due to the COVID-19 crisis, 

you may use telephone or a non-public method such as Skype or FaceTime for 

sessions. 

Note:  Public-facing  sites such  as Facebook Live,  TikTok,  Twitch,  YouTube,  etc.,  

should  NEVER  be  used for telehealth.  

Medicare  coverage:   

  CMS will pay clinicians to provide telehealth services for Medicare 
beneficiaries across the country. 

  Telehealth services for common office visits, mental health counseling, and 
preventive health screenings will be covered. 

2—COVID-19 telehealth provider Q & A 

https://health.ny.gov/health_care/medicaid/covid19/index.htm
https://oasas.ny.gov/system/files/documents/2020/03/telepractice_waiver-update.pdf
https://oasas.ny.gov/system/files/documents/2020/03/telepractice-update-ii_0.pdf
http://www.seniorwholehealth.com


    

 

    

   

 

    

    

   

        

      

      

  

 

          

 

   

 

      

   

 

     

     

  

  

     

         

    

 

  

  

   

        

         

     

 

  

   

        

        

          

      

  Telehealth  services can  be conducted  from  the beneficiaries’  home.  
  Telehealth  methods include phone,  video  chat,  and  online patient  portals.  

  Doctors,  nurse practitioners,  clinical  psychologists and  licensed clinical  
social  workers will  be able to  offer telehealth  to  Medicare beneficiaries.  

Can I conduct outpatient 

sessions with SWH NY 

members via text? 

No, sessions via text message are not permissible. 

Will you support outpatient 

sessions via telephone 

under all plans/products? 

Yes, during this crisis, we are waiving our normal protocols to allow providers 

to provide and bill sessions by telephone. 

Do I need an addendum in 

place to bill telephone 

sessions? 

No, a contract addendum is not necessary to bill during this COVID-19 crisis. 

Are there specific 

telephonic codes I should 

use? 

Bill the appropriate covered CPT code (listed on your reimbursement schedule) 

using the GQ modifier and place of service 02. 

I’m sick and/or quarantined 

and can’t see patients at all. 

What should I do to ensure 

my patients get the care 

they need? 

If you are unavailable and don’t have coverage for your SWH patients who 

need care, you should coordinate care with SWH by calling provider services. 

Can I conduct medication 

management/prescribing 

via telehealth or telephone? 

If you  are an  MD  contracted to  provide these  services,  yes you  may.   

If you  provide the service using  a HIPAA-compliant  telehealth  platform,  bill  

using  the GT  or 95  modifier and  place of service 02.  

If you  use a NON-HIPAA-compliant  platform  due to  the crisis situation  or 

member access issues,  bill  using  the GQ modifier and  place of service 02.   

Note:  Public-facing  sites such  as Facebook Live,  TikTok,  Twitch,  YouTube,  etc.,  

should  NEVER  be  used for telehealth.  

How do I become a 

telehealth provider? 

During this crisis, you can begin to deliver telehealth services immediately. We 

encourage you to use a HIPAA-compliant telehealth platform. Bill with the GT 

or 95 modifier and place of service 02. Visit www.seniorwholehealth.com for 

more information. 

Can I use Skype or FaceTime 

for telehealth sessions? 

We highly suggest using a telehealth platform that is HIPAA-compliant, 

however during this crisis we want members to receive the help they need, so 

you may use these methods – only on a temporary basis – to ensure patient 

needs are met. Bill using the GQ modifier and place of service 02. 

3—COVID-19 telehealth provider Q & A 

http://www.seniorwholehealth.com


    

        

    

  

 

   

        

         

 

     

   

 

 

  

   

       

      

   

  

  

  

 

 

   

  

 

       

      

    

    

    

  

     

    

  

  

  

 

     

   

    

 

   

        

 

       

         

   

 

Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, YouTube, etc., 

should NEVER be used for telehealth. 

Are there any changes to 

the telehealth codes or 

extension of codes? 

No (with the exception of temporarily permitting telehealth for special 

services, see the facility section below). For telehealth billing information visit 

www.swhnyproviders.com. 

During this crisis, do I still 

need to obtain 

preauthorization for 

services (inpatient or 

outpatient) that normally 

require it? 

Prior authorization for SNF and inpatient services are waived. However, we do 

ask the SNF to call us and report the admission. 

Do all existing 

documentation, licensing 

and requirements to 

provide services remain in 

effect? 

Yes. 

During this crisis, are you 

relaxing your site visit 

requirements or timelines 

for recredentialing? 

We are following State and National Accreditation standards as it relates to 

extensions on recredentialing. If you are due for recredentialing soon, please 

contact your provider contact for further details. 

During this crisis, will you 

broaden the provider types 

who can submit certain 

services? 

No, providers must continue to practice within their scope of services. 

Whom can I contact for 

more information or specific 

questions about my 

concerns or patients’ 

needs? 

Please visit the provider section of our website at www.swhnyproviders.com 

or call provider services at 1-877-353-9819. 

How do you intend to 

update providers on your 

approach to COVID-19? 

We will post information on the provider section of our website at 

www.swhnyproviders.com. 

We also may send periodic updates via email or fax. Please ensure your 

contact information is up to date by logging into the Provider Portal and 

confirming/updating all information. 

4—COVID-19 telehealth provider Q & A 

http://availity.com
http://www.swhnyproviders.com
http://www.swhnyproviders.com
http://www.swhnyproviders.com


    

  

  

    

   

    

    

 

         

       

       

        

  

 

       

    

      

     

    

     

       

      

         

  

 

 

Facility-specific Q&As 

Question Answer 

Can I provide attending physician 

services to members in inpatient 

settings via telehealth or telephone?

Yes,  during  this crisis we  will  allow provision  and  billing  of attending  

physician  services via telehealth, but not over  the  phone.  If you  

provide the service using  a HIPAA-compliant  telehealth  platform,  bill  

using  the GT  or 95  modifier and  place of service 02.  

If you  use a NON-HIPAA-compliant  platform  due to  the crisis situation  

or member access issues,  bill  using  the GQ modifier and  place of 

service 02.   

Note:  Public-facing  sites such  as Facebook Live,  TikTok,  Twitch,  

YouTube,  etc.,  should  NEVER  be used for telehealth.  

Can I provide IOP or PHP via 

telehealth? 

Yes, during this crisis you may, if you are delivering the same service 

via a telehealth platform – i.e., the same frequency and intensity of 

service, using the same IOP and PHP codes. If you provide the service 

using a HIPAA-compliant telehealth platform, bill using the GT or 95 

modifier and place of service 02. 

If you  use a NON-HIPAA-compliant  platform  due to  the crisis situation

or member access issues,  bill  using  the GQ modifier and  on  the  CMS-

1500 also  use place of service 02.   

 

Note: Public-facing sites such as Facebook, TikTok, Twitch, YouTube, 

etc., should NEVER be used for telehealth. 

HOWEVER,  if you  aren’t  delivering  IOP  or PHP,  and  you  are not  

contracted as an  outpatient  provider but  the  member requires 

outpatient  care,  contact  provider services at  1-877-353-9819  so  we  

can  refer them  to  an  outpatient  provider.  

If you  are contracted for  outpatient  care,  you  may bill  the outpatient  

service using  the GT  or 95  modifier and  place of  service 02  (HIPAA-

compliant  platform). I f you  use a NON-HIPAA-compliant  platform  due 

to  the crisis situation  or member access issues,  bill  using  the GQ 

modifier and  place of service 02.   

Note: Public-facing sites such as Facebook Live, TikTok, Twitch, 

YouTube, etc., should NEVER be used for telehealth. 

Can I bill for services performed by 

telephone, related to IOP or PHP? 

No, IOP and PHP services are not permitted via telephone. However, 

member check-in and counseling by telephone is permitted, but 

should be billed with the outpatient visit code, along with using the 

GQ modifier and place of service 02. 

5—COVID-19 telehealth provider Q & A 



 

 

        

    

 

      
  
   

 
  
    
  

    
  

    
  

      

     
 

    
 

 

Additional Information: 


Notification of Enforcement Discretion for Telehealth Remote Communications During the COVID-19 

Nationwide Public Health Emergency: 

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-

enforcement-discretion-telehealth/index.html 

Centers for Medicare and Medicaid Services: 

CMS Guidance for Clinicians: 
https://www.cms.gov/About-CMS/Agency-Information/Emergency/EPRO/Current-
Emergencies/Current-Emergencies-page
 

CMS Provider factsheet for Telehealth: 
https://www.cms.gov/newsroom/fact-sheets/medicare-telemedicine-health-care-provider-fact-sheet 

Telehealth Toolkit for General Practitioners: https://www.cms.gov/files/document/general-
telemedicine-toolkit.pdf 

End-Stage Renal Disease Providers Toolkit Here: https://www.cms.gov/files/document/esrd-provider-
telehealth-telemedicine-toolkit.pdf 

State specific guidance and information 

New York State Department of Health Information for Healthcare Providers: 
https://coronavirus.health.ny.gov/information-healthcare-providers 

New York State Department of Financial Services Industry Guidance 
https://www.dfs.ny.gov/industry/coronavirus 

6—COVID-19 telehealth  provider  Q & A  

https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-enforcement-discretion-telehealth/index.html
https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/special-topics/emergency-preparedness/notification-enforcement-discretion-telehealth/index.html
https://www.cms.gov/About-CMS/Agency-Information/Emergency/EPRO/Current-Emergencies/Current-Emergencies-page
https://www.cms.gov/About-CMS/Agency-Information/Emergency/EPRO/Current-Emergencies/Current-Emergencies-page
https://www.cms.gov/newsroom/fact-sheets/medicare-telemedicine-health-care-provider-fact-sheet
https://www.cms.gov/files/document/general-telemedicine-toolkit.pdf
https://www.cms.gov/files/document/general-telemedicine-toolkit.pdf
https://www.cms.gov/files/document/esrd-provider-telehealth-telemedicine-toolkit.pdf
https://www.cms.gov/files/document/esrd-provider-telehealth-telemedicine-toolkit.pdf
https://coronavirus.health.ny.gov/information-healthcare-providers
https://www.dfs.ny.gov/industry/coronavirus
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